SV | EN

Balansguiden

Hur väl kände du igen dig?

Börja med att reflektera över hur väl filmens innehåll skildrar din arbetssituation, från 1 till 5.

Du har möjlighet att alltid vara tillgänglig

Vi kan alltid svara i mobilen, på sms och mejl, både privat och jobbmässigt.

Ofta är det våra små, snabba arbetsuppgifter som gör det svårt att dra en tydlig gräns mellan jobb och fritid. Men när vi varken är riktigt lediga eller fokuserar fullt ut på jobbet kan det vara lätt att tappa fokus.

Vad det innebär att jobba

Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration

Vad räknas som att jobba? Räknas att svara på mejl, att vara tillgänglig för kollegorna eller att gå och tänka på jobbet?

Att svara på ett samtal – som hjälper din kollega vidare i sina uppgifter när du har gått tidigare för att följa med barnen på en aktivitet – kanske är en förutsättning för att du själv ska kunna styra dina arbetstider. Men om du inte sätter upp ramar för när du arbetar och när du är ledig, kan det kosta mer än det smakar. Ska du till exempel svara i telefon under middagen eller när du sitter och hjälper barnen med läxorna? Ska du svara när du är på semester?

Att ständigt vara tillgänglig kan också innebära att du läser ett mejl som drar upp din stressnivå och väcker tankarna på jobbet, trots att du är ledig. Om du inte hade läst det så skulle du inte ha behövt tänka på det förrän du var tillbaka på jobbet.

Har du gjort dina egna regler för hur tillgänglig du är på fritiden? Diskutera dem gärna med andra. Om alla på en arbetsplats har olika regler kan det vara svårt att få arbetsrutinerna att fungera. Gemensamma regler kan vara till hjälp. Det viktigaste är dock att ni är öppna om vilka regler ni har – och att du inte alltid är tillgänglig för jobbet när du är ledig.

Vet du vilka gemensamma förhållningsregler det finns kring tillgänglighet på din arbetsplats?

Förväntningar på återkoppling

Illustration Illustration Illustration Illustration

Hur tillgängliga ska vi vara för varandra utanför ordinarie arbetstid? Om din kollega har gått tidigare på dagen och tar igen det på kvällen, känner du då att du borde svara på kvällen när kollegans mejl dimper ner – eller är det självklart för dig att kollegan inte förväntar sig ett svar så snabbt?

Vissa av oss kollar igenom mejlen i tid och otid, oavsett om vi är på jobbet eller inte. Andra stänger av den på kvällar och helger. Om vi är tydliga med hur tillgängliga vi är, både under och utanför arbetstid, gör vi livet enklare för alla. När och hur snabbt kan vi förvänta oss svar på mejl?

Under vilka tider förväntas vi vara tillgängliga på telefon? Vi har mycket att vinna på att prata om de förväntningar vi har på varandra, och om vad kunderna förväntar sig.

Är du tydlig med dina förväntningar om återkoppling när du kommunicerar med interna och externa kontakter utanför ordinarie arbetstid?

Hjälp och belastning

Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration Illustration

Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig kan ha sina sidor. Allt gör sig ständigt påmint, det surrar och blippar. Dessa funktioner gör det svårt för oss att fokusera och prioritera. Det är ständigt något annat som söker din uppmärksamhet.

Ett exempel är möten. Är du fokuserad på det som sker på mötet eller har du fokus på mobilen och svarar på sms och mejl, eftersom du vill vara supereffektiv? Effekten blir ofta den motsatta.

Vi kan inte göra flera saker på en gång och vara lika fokuserade på alla. Med andra ord är du ineffektiv i dina sms- och mejlsvar, samtidigt som ditt beteende påverkar kvaliteten på mötet till det sämre.

Försök att bestämma dig för att göra en sak i taget. Titta inte på mejlen när det plingar utan fortsätt med den uppgift du håller på med. Använd digitala hjälpmedel på ett sätt som gör att de hjälper dig och inte stjälper dig i dina uppgifter.

Hjälper dina digitala verktyg dig att hålla fokus?

1Vilken fråga vill du fokusera på?

Det är viktigt att du utgår från det som är relevant för dig. Nedan är de frågeställningar du svarat nej på. Klicka på den du vill gå vidare med till nästa steg.

Du har ännu inte svarat nej på någon fråga i detta avsnitt.

 • Vet du vilka gemensamma förhållningsregler det finns kring tillgänglighet på din arbetsplats?

  Välj
 • Är du tydlig med dina förväntningar om återkoppling när du kommunicerar med interna och externa kontakter utanför ordinarie arbetstid?

  Välj
 • Hjälper dina digitala verktyg dig att hålla fokus?

  Välj

2Vad skulle du behöva?

Det är viktigt att du själv formulerar ett förslag utifrån ditt egna perspektiv.

3Vem kan ge
dig det?

Det är viktigt att du tar fram lösningen tillsammans med rätt personer.

 • Du själv
 • Privat nätverk
 • Dina kollegor
 • Din chef
 • Du själv
 • Privat nätverk
 • Dina kollegor
 • Din chef
 • Du själv
 • Privat nätverk
 • Dina kollegor
 • Din chef

Vill du spara dina svar?

Skicka dem till dig själv nedan.

Du är antagligen inte ensam.

Fortsätt diskussionen med dina kollegor.

 • Kände de också igen sig?
 • Har ni samma problembild?
 • Kan ni förbättra saker tillsammans?